Posted by: skizzoskillz | December 27, 2008

confesiunile lui max tivoli de andrew sean greer

https://i0.wp.com/www.jackharper.org/images/BOOKFORUM/TheConfessionsOfMaxTivoli.jpg https://i2.wp.com/www.faber.co.uk/site-media/onix-images/thumbs/1941_jpg_280x450_q85.jpg

“Fiecare dintre noi este iubirea vietii cuiva.” Astfel incep confesiunile lui Max Tivoli, personaj aflat la granita omenescului cu monstrusul si, de aceea, cu atat mai uman. Asemenea fiintelor fanstastice din mitologia daneza, Max se naste cu infatisarea unui batran de 70 de ani si creste impotriva timpului, imbatranind spiritual pe masura ce, an de an, trupul ii intinereste. O viata traita in raspar, dar una asezata sub semnul iubirii si, pooate, al razbunarii. Cu o seducatoare inocenta se sete de lume tipice monstrului, Max Tivoli intra cu succes in faimoasa galerie a gentlemanilor certati cu timpul, din care fac parte Dorian Gray, doctorul Honinberger sau printul din “Tinerete fara batranete si viata fara de moarte.”

https://i1.wp.com/www.egirl.ro/images/articles/1008/max_tivolli.jpg https://i0.wp.com/my.feki.de/ueberleben/kultur/literatur/rezensionen/images/Greer_Max_Tivoli_Cover.jpg

Mai jos doua fragmente care mi-au placut, ar fi mai multe dar ash face postul asta kilometric. Si uite de ce Andrew Sean Greer e asa de tare:

“V-ati putea gandi ca, dupa ce-i gravasem numele, ca un vantaor de balene, in propiile-mi oase, astfel incat pana si pielea mea pastra conturul vag al acelor cinci litere, dupa ce facusem inconjurul lumii in gand, cautand-o, si dupa ce o gasisem, o capturasem, dupa ce o posedasem, batranul Max avea sa se sature in curand de ea. Pana la urma, suntem niste fiare fara astampar si chiar si paradisul devine o teminta prea banala.”

“Dar tu esti frumos, Sammy, chiar esti. Stau aici scriind pe micul tau birou pe care-l impartim, iar tu esti tolanit pe pat ca un soldat mort si tragi un pui de somn, cu gura cascata de uimire in fata viselor tale, cu soarele luminandu-ti urechea dreapta, astfel ca luceste intr-un trandafiriu de coral. Un obraz e rosu de cat te-ai de frecat de asternuturi. Mana ta stanga atarna intr-un unghi imposibil, moale si pierduta iar pleoapele ti se zbat in frenezia ochilor adormiti. Fiule, esti atat de frumos, desi ai venit prea tarziu.”

https://i0.wp.com/farm1.static.flickr.com/90/218260596_f3b21b8e04.jpg https://i0.wp.com/ecx.images-amazon.com/images/I/51oR-Pm9YXL._SL500_AA240_.jpg

John Updike: “Andrew Sean Greer scrie despre viata ca o mare singuratate, un exil din prezent mereu reinnoit, un caleidoscop de miraje uluitoare, pe care numai geniul le poate surprinde. Este un roman incantator, plin de acea savoar a damnarii, a deziluziei, atat de pregnanta a Prost si Nabokov.”

Publishers Weekly: “Un roman hipnotic, cu ritmuri care antreneaza cele mai profunde resorturi ale fiintei.”

Elle: “Andrew Sean Greer este un maestru modern desavarsit.”

Azi am terminat de citit “Confesiunile lui Max Tivoli” si pot sa zic ca mi-a trezit apetitul “cititual”, tare pentru ca credeam ca sunt irecuperabil. Am scris acum fix o luna despre carte si ca incepusem sa o citesc si uite ca am terminat-o chiar acum cand a aparut si filmul “The Curious Case of Benjamin Button”, si nu ca asa am planuit ci pur si simplu s-a legat misto toata treaba. Am gasit pe net diferite variante de la coperta cartii (eu am avut varianta pe mov) si acum astept filmul si pe inca “cineva” cu care sa-l vad.

https://i0.wp.com/www.firstshowing.net/img/benjamin-button-booknew.jpg https://i2.wp.com/www.bearskinrug.co.uk/_articles/2008/08/13/curious_job/benjamin_cover.jpg

Advertisements

Responses

  1. mai arunca si tu o informatie despre album , ca muriiiiiiim de nerabdare .


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: