Posted by: skizzoskillz | May 1, 2008

fenomenul zombie

Dupa ce mi-a povestit o fata (nu conteaza cine) despre diferite aspecte ale acestei lumi, ne-am gandit ca ar fi ok sa largim un pic orizonturile acestui blog si aflatzi si voi despre ele. Mai jos e un rezumat iar daca va place cercetati voi mai departe, daca nu poate vin alte subiecte mai interesante sa va prinda. Cine mai are ceva interesant de povestit poate sa-mi scrie si poate facem din blogul meu blogul vostru.

Fenomenul ZOMBIE

Cuvantul zombie inseamna “mort inviat” si provine se pare din orasul Zomba din actuala republica Malawi situata in sud –estul Africii.Fenomenul zombie a fost explicat de un singur om de stiinta ,Wade Davis antropolog la universitatea Harvard in 1983 ce avea la activ numeroase expeditii printre eschimosii din Alaska sau printre indienii din junglele Amazonului.
Pentru a explica acest fenomen trebuie precizat ca acesta apare doar in Africa si in insula Haiti .Fenomenul desi cunoscut local de 200 de ani a atras atntia locuitorilor SUA prin fatul ca era una din manifestarile vrajitorilor care practicau cultul voodoo. Anumiti vrajitori voodoo puteau face ca in urma unei “comenzi” platite o anumita persoana sa dispara. Ceea ce se intampla era ca “tinta” sau persoana aleasa se imbolnavea subit si murea. Medicii puneau diagnosticul de edem pulmonar acut dupa care acesta era ingropat public cu ceremonia de rigoare .Partea uimitoare este ca dupa 3,5 ,10 ani “decedatul” aparea intr-o alta localitate,complet dezorientat,amnezic cersind pt a se intretine.Era evident faptul ca acesta avea leziuni cerebrale majore ce-i afectau personalitatea si gandirea rationala.
Seful lui Wade Davis , profesorul Schultes ( care a demonstrat ca bastinasii din jungle folosesc pentru vanat sageti otravite cu curara care are rolul de a bloca controlul muscular si care este folosit actualmente si in medicina ca si anestezic in multe operatii) l-a trimis pe Wade la profesorul N.S. Kline care i-a propus sa investigheze singur in Haiti fenomenul zombie.
Cu ajutorul unei localnice dar si a experientei personale Wade a reusit sa castige increderea unor vrajitori si chiar sa ia parte la unele ceremonii de vrajitorie.In final a putut sa aduca mai multe amestecuri obtinute de la vrajitorii specializati in magie neagra (houngan) ,ce se deosebesc de preotii cultului voodoo cu atributii mai benefice( voudun).
La inceput W.D a crezut ca vrajitorii din Haiti utilizeaza extracte de Datura stramonium ,cunoscuta in Romania ca matraguna, cu proprietati halucinogene, larg folosita in America de S, Europa si Africa. Examinand efectele intoxicarii cu Datura a observat ca nu se potriveau cu simptomele victimelor zombie.
Discutand cu medici ,autoritati locale si bastinasi ,Davis a observat ca vrajitorii voodoo nu utilizau datura ci se bazau in mare pe fauna si flora bogata tropicala. Acesta reuseste chiar sa stea de vorba cu C. Narcisse care dupa 22 de ani de la “inmormantare” si dupa tratament ,a putut povesti ce a simtit cand a fost ingropat; el auzea tot ce se petrecea in urul lui.A fost dezgropat noaptea ,luat si batut zdravan( probabil pt activarea circulatiei) si i s-a dat sa bea un lichid amar si puternic mirositor,dupa care a fost tarat prin diverse locuri.
Vrajitorii utilizau pe langa principiile active ( piele de broasca raioasa, Bufo marinus, foarte toxica) si alte plante mai putin toxice ,oase de animale ,praf de pusca pt inducerea in eroare a privitorilor.
Wade Davis a adus in SUA probe din amestecurile folosite de un bokor vestit ,Marcel Pierre. In urma unor analize cercetatorii au observat cu surprindere ca pielea de broasca prezenta tetrodoxina ,cea mai puternica dintre otravurile sintetizate de organisme.Savantii au administrat aceste extracte unor animale la care s-au obtinut simptomele prezentate de victimele zombie ce duceau la edem pulmonar,hipertensiune si moarte.Desigur ca vrajitorii stiau sa dozeze concentratia otravii pt a obtine doar o incetinire considerabila a metabolismului si functiilor organelor vitale .Savantii americani au demonstrat cu aparatura performanta ,inexistenta in anii ’60 in Haiti, ca la o victima zombie se pot detecta semnale foarte slabe electrocardiace si electroencefalografice.
Wade Davis a publicat o carte “ The serpent and the rainbow” in care a descris intreaga sa aventura dupa care s- a facut si un film cu acelasi nume .

Advertisements

Responses

  1. ma, asta chiar mi-a placut… acuma caut filmu sa ma uit :)…

  2. […] https://skizzoskillz.wordpress.com/2008/05/01/fenomenul-zombie/ : De toate… adunate : bokon, haiti, voodoo, zombi, zombie […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: